Heb jij er als hondenbaasje ook al menig keren het hoofd over gebroken waarom je hond zich het liefst languit in de brandende hete zon gaat liggen? Honden met lange of korte, en witte of zwarte vacht, het maakt geen verschil. Ze liggen al hijgend uitgestrekt in de tuin of op het terras op het heetst van de dag.

Eén van de meest aanvaardbare redenen voor dit bizarre gedrag is dat je hond een zonnebad neemt om via de huid zonlicht om te zetten naar Vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding te halen en in het lichaam op te nemen. Vitamine D gaat dus osteoporose tegen en zorgt voor de groei en het behoud van stevige botten en gewrichten.

Je kan je hond dus even zijn zin laten gaan, maar het is je taak als hondenbaas om een oogje in het zeil te houden en je hond weer tijdig een plekje in de schaduw toe te wijzen. Honden raken immers snel oververhit!

Tips voor je hond bij warm weer

– Laat je hond bij warm weer nooit alleen in de auto, in een tent of caravan achter. Ook al staat uw wagen in de schaduw en zorgt u voor verluchting, de temperatuur in uw auto of tent wordt bij warm weer al snel 50°C en meer en loopt fataal af voor uw huisdier.

– Vermijd fysieke inspanningen zoals fietsen, lopen of een hondentraining op het heetst van de dag. Dat geldt zowel voor het hondenbaasje als voor de hond. Uw hond kan de opgenomen warmte immers niet snel genoeg afvoeren en zal oververhit raken bij inspanning.

– Zorg er altijd voor dat je hond steeds vers drinkwater ter beschikking heeft. Doe er géén ijsblokken in, want daarvan raakt zijn darmstelsel in de knoop. Gewoon kraanwater is prima.

– Vermijd lopen op asfalt en beton tijdens warme dagen. De voetzolen van je dier raken verschroeid en kunnen geen vocht meer afvoeren. Hierdoor stapelt het transpiratievocht zich op onder de huid waardoor pijnlijke blaren ontstaan die je hond voor enkele dagen mank doen lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.